Александър Йорданов

...BLOGO, ERGO SUM!

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало >> Политика >> Размисли >> МАРИЯ, КОЯТО СИ ОТИДЕ!

МАРИЯ, КОЯТО СИ ОТИДЕ!

з1-300x224Вестта, че си е отишла Мария Желева,

съпруга на президента д-р Желю Желев,

ме свари в мрачно настроение. 

Следях събитията в Украйна и мислех за волята на хората,

които искат да вземат в свои ръце съдбата си.

И тъжната вест не можеше да не върне в съзнанието ми

спомени и за началото на българската демокрация.

Тогава, в началото на 90-те години на миналия век, самото време бе бременно с идеи, с амбиции, но и с много задкулисие, с невидимост, Clipboard03 1024x632която и до днес не можем да прозрем. Впечатлението ми за Мария Желева тогава бе за един скромен човек, приемащ със загриженост и тревога всичко, което се случваше и в което нейният съпруг вземаше дейно участие. Светският и протоколен живот я дразнеха. Приемаше го като неизбежна тегоба. И за разлика от други „първи“, че и „втори“, дами, които водеха за носовете своите съпрузи – президенти и премиери, и много често инициираха едни или други политически и дори държавни решения, г-жа Желева нямаше такива амбиции. Цялото и същество излъчваше тревога, спотаен страх, бих казал – за съпругът, за децата. Драмата, която преживя, когато загуби дъщеря си Йорданка, бе страшна. Оттогава си мисля, че политическите страсти и прокоби трябва да имат предел. И не трябва да засягат светая светих на човека – близките, децата, семейството. Няма съмнение, че дъщерята на семейство Желеви си отиде толкова млада, защото крехкото ѝ съзнание не можа да поеме и да разбере политическата жестокост на времето, което превърна нейният баща от „символ на промяната“ в „предател на демокрацията“.

Днес от дистанцията на времето грешките на президента Желев са очевидни. Но съм склонен да мисля, че редица негови действия са ставали 2013-11-25 05не благодарение, а въпреки неговата същност като човек. Много е трудно, особено в едно силно политизирано време, да се раздели политическото от човешкото. Мария Желева всъщност драматично преживяваше политическото в д-р Желев. Особено след жестоката трагедия. Не приемаше политическия фанатизъм, очакваше демокрацията да бъде по-толерантна, по-сговорчива. Но горещите балкански страсти и задкулисните амбиции правеха това невъзможно.  

Държавният протокол често налагаше да бъдем един до друг, особено когато президентът Желев приемаше чужди държавни глави. И разговаряхме. Тя с удоволствие избягваше политическите разговори и намирахме допирни точки в размяна на мнения за културни явления, филми, прочетени книги. Не пропускаше да попита как са децата. В един момент, след смъртта на Йорданка, забелязах, че не отказва и втора чашка, нещо, което не бе съвсем в протокола, но тя разбираше това и някак виновно поглеждаше и към президента и към мен. И аз я разбирах, защото няма на света по-голяма мъка от мъката да загубиш детето си. Преди трагедията да посети дома ѝ, обичаше и да се шегува. Правеше иронични забележки за политиците. Бяха точни. Не можеше да прости високомерието, „фанфаронщината“, амбициите без покритие и алчността, която твърде рано започна да избива като едра шарка по лицата на мнозина политици.

Сега е лесно да се каже, че Мария Желева бе един обикновен човек в сложно и необикновено време. Човек без префъцуненост, без помпозни пози и жестове, без вманиачаване да си направи „пиар“ или „фондация“, да бъде „благодетелка“. Тя просто подкрепяше своя съпруг в трудния му жребий и съм сигурен, че го е правила със съзнанието, че е за доброто на България.

               

 

 

 
Банер